西山 麻実子
創業元文2(1737)年、東京日本橋にある八木長本店の9代目代表取締役。
日本食の基本、不可欠な「うま味−Umamiを次の世代へ」をモットーに、イベントやテイスティングセミナー、料理教室を開催している。
2014年、経済産業省のクールジャパン事業のロサンゼルスのイベントに参加し、出汁のワークショップを行う。大盛況で終わったイベントは口コミで広がり、その後パリ、ミラノ、ホーチミン、香港等各地で出汁のワークショップを行い好評を博した。和食の土台である出汁の大切さを伝播するため、海外や日本各地の小学校や専門学校、企業などでワークショップや料理教室を開催。栄養専門学校では、非常勤講師を務め、若い人達へ日本食の本質を教えている。
Mamiko Nishiyama
the Ninth-generation President of YAGICHO HONTEN, established in 1737.
She vigorously directs various events,including tasting seminar and cooking classes to convey the concept of “Umami” In 2014, she conducted a dashi workshop in Los Angeles, which was included in Cool Japan program by the Ministry of Economy, Trade and Industry of Japan. It was a major successand the reputation of the workshop spread through word of mouth. Later she held the workshops in many places around the world -Paris, Milan, Ho Chi Minh, Hong Kong, to name a few and all of them were a great success. To promote its importance as a fundamental of Japanese cuisine, she will continue to introduce dashi through workshops and cooking classes in primary schools, professional schools and companies all around Japan and the world.
She also lecturers essence of Washoku (Japanese cuisine) at a nutrition college.